Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pomysły na omlet

Omlet z warzywami to świetna propozycja na śniadanie lub nawet na obiad. Proste danie, niewymagające wielkich zdolności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szpinakiem

SKŁADNIKI (2 porcje):
*3 jajka
*płaska łyżka mąki
*10 dag mrożonego szpinaku
*pół małej pomarańczowej papryki
*mała cebula
*mały ząbek czosnku
*sól, pieprz
*łyżeczka oleju
*10 dag odsączonego z wody tuńczyka
*mały pomidor
*świeże zioła do smaku (oregano, bazylia, koperek)

Wykonanie:
1. Szpinak rozmróź. Paprykę umyj, wydrąż, pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek drobno pokrój i oprósz solą.
3. Jajka umyj i wbij do miski. Dodaj mąkę i olej, dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem). Dodaj szpinak, paprykę, cebulę, czosnek, sól, pieprz – wymieszaj.
4. Masę wylej na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu. Smaż na średnim ogniu. Kiedy masa się zetnie, zmniejsz gaz. Smaż w sumie 5 min. Ostrożnie podnieś brzegi łopatką i delikatnie przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 3 min, odstaw.
5. Talerz przyłóż do patelni, omlet zsuń, przekręcając patelnię. Na połowę omletu nałóż rybę, pokrojonego w kostkę pomidora, posyp siekanymi ziołami. Omlet złóż na pół. Podziel na 2 części.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z twarogiem (bez glutenu)

SKŁADNIKI :
*2 jajka
*łyżka mielonych otrębów*
*2 łyżeczki oliwy lub oleju
*3 łyżki twarogu
*1-2 łyżki mleka
*cukier lub dżem, sok owocowy

Reklama

Wykonanie:
1. Twaróg zmieszaj z mlekiem i cukrem.
2. Jajka umyj. Do żółtek i białek dodaj otręby i dokładnie ubij – wtedy omlet będzie puszysty.
3. Patelnię rozgrzej, wlej oliwę. Masę jajeczną wylej na patelnię, przykryj i podgrzewaj do ścięcia. Na ścięty omlet wyłóż twaróg, omlet złóż na pół. Zsuń łopatką na talerz, polej sokiem.
Otręby można zastąpić pszenną mąką, wsypując ją do jajek podczas ubijania.

Z pomidorami

SKŁADNIKI:
*2 duże jajka
*szczypta soli
*1 łyżka zimnej wody
*1/2 pomidora
*1 łyżka masła
*szczypta czerwonej papryki w proszku
*kilka kosteczek sera feta (lub tarty ser, np. żółty cheddar)
*świeżo zmielony czarny pieprz
*bazylia

Wykonanie:
1. Do miski wbij jajka, dodaj sól i wodę, roztrzep na jednolitą masę.
2. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki.
3. Na patelni roztop pół łyżki masła, wrzuć pomidory. Smaż przez kilka minut, aż odparują. Dodaj resztę masła i masę jajeczną.
4. Postaw na ogniu na kilka sekund, aby spód się ściął. Energicznie poruszaj patelnią, aby masa jajeczna szybko się przesuwała.
5. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, a wierzch pozostanie jeszcze wilgotny, dodaj czerwoną paprykę w proszku i ser feta. Złóż omlet na pół i przełóż na talerz. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, miętą lub bazylią.

Ze świeżymi owocami

SKŁADNIKI (1 porcja):
*2 jajka
*3 łyżeczki śmietany kremówki
*1 czubata łyżeczka masła
*sól
*świeże owoce (truskawki, poziomki, czarne jagody, maliny –przebrane, opłukane i po odsączeniu oprószone cukrem pudrem).

Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
3. Żółtka połącz ze śmietaną, energicznie mieszając, aż masa lekko się spieni. Do żółtek dodaj ubitą pianę, całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej suchą patelnię, gdy będzie gorąca, dodaj masło i w chwili, gdy zacznie się rozpuszczać, wylej masę omletową.
5. Na patelni trzymaj omlet przez minutę – nie dłużej – następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 2-3 min.
6. Gorący omlet delikatnie zsuń na wygrzany talerz, udekoruj przygotowanymi owocami i natychmiast podawaj.

Podziel się:

Oceń:

2024-07-30 13:56

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Nowe informacje o życiu siostry Łucji, uczestniczki objawień fatimskich

2025-09-30 19:10

Coimbra – Muzeum S. Łucji/ zdjęcia: Grażyna Kołek

Na rynku wydawniczym w Portugalii pojawiły się dwie publikacje zawierające wspomnienia siostry Łucji dos Santos, karmelitanki bosej, która była jedną z trojga uczestników objawień maryjnych w Fatimie trwających pomiędzy 13 maja i 13 października 1917 roku.

Więcej ...

Nowe informacje o życiu siostry Łucji, uczestniczki objawień fatimskich

2025-09-30 19:10

Coimbra – Muzeum S. Łucji/ zdjęcia: Grażyna Kołek

Na rynku wydawniczym w Portugalii pojawiły się dwie publikacje zawierające wspomnienia siostry Łucji dos Santos, karmelitanki bosej, która była jedną z trojga uczestników objawień maryjnych w Fatimie trwających pomiędzy 13 maja i 13 października 1917 roku.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Być w drodze z Jezusem!

Wiara

Być w drodze z Jezusem!

Święty Hieronim – patron miłośników Pisma Świętego

Święci i błogosławieni

Święty Hieronim – patron miłośników Pisma Świętego

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Ten, który umiłował Słowo

Święci i błogosławieni

Ten, który umiłował Słowo

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Wiara

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Kościół

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Nowenna do św. Michała Archanioła

Wiara

Nowenna do św. Michała Archanioła

Bóg pomnaża dobro tych, którzy je czynią już teraz

Wiara

Bóg pomnaża dobro tych, którzy je czynią już teraz

24 września – wspomnienie odnalezienia ciała świętej...

Wiara

24 września – wspomnienie odnalezienia ciała świętej...