SKŁADNIKI 2 cebule dymki
20 dag suchego razowego chleba (pokrojonego w kostkę)
1 l wywaru warzywnego
śmietana
ząbek czosnku
sól, mielony czarny pieprz, suchy majeranek
klarowane masło
WYKONANIE: Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym maśle wraz z kostkami pieczywa. Przełóż wszystko do wywaru i gotuj, aż chleb będzie miękki. Przypraw. Zupę podawaj z odrobiną śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Chleb pszenny i wino z winogron konieczne do ważności Eucharystii
RV / Watykan
Andrzej Niedźwiecki
Wydany ostatnio przez Kongregację Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów list o chlebie i winie do sprawowania Eucharystii wymaga od biskupów czuwania nad ich jakością. Istnieje bowiem ścisły związek między sakramentalną tajemnicą Ciała i Krwi Chrystusa a postrzegalnymi przez zmysły znakami, które je wyrażają – wskazał w wywiadzie dla Radia Watykańskiego konsultor tej dykasterii ks. Claudio Magnoli.
„Człowiek, który był blisko” - ostatnie pożegnanie śp. brata Savio Standerskiego
2025-07-31 18:08
Mirosława Szymusik/BPJG
BPJG/Krzysztof Świertok
Ostatnie pożegnanie śp. brata Savio Standerskiego
Został zapamiętany jako sumienny zakonnik, człowiek, który „zawsze był gdzieś blisko, tam, gdzie trzeba – bez rozgłosu, bez wielkich słów”. Na Jasnej Górze odbyło się ostatnie pożegnanie śp. brata Savio Standerskiego. Mszy św. pogrzebowej przewodniczył przełożony generalny o. Arnold Chrapkowski, homilie wygłosił o. Michał Lukoszek, wikariusz generalny Zakonu Paulinów.
Abp Galbas: życie św. Faustyny to nie była sielanka, ale katorżnicza walka duchowa
2025-08-01 14:08
PAP
Karol Porwich/Niedziela
Abp Adrian Galbas
Życie św. siostry Faustyny to nie była sielanka, ale katorżnicza walka duchowa - powiedział abp Adrian Galbas podczas centralnych uroczystości w 100. rocznicę wstąpienia apostołki Bożego miłosierdzia do klasztoru. Jak zaznaczył, dzięki jej wytrwałości Kościół bardzo wiele zyskał.