Składniki: 1 kg matiasów
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu,
ziele angielskie,
liście laurowe
Wykonanie: Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę, ostudzić i zalać nią śledzie. Wstawić na 12 godzin do lodówki.
Na oleju poddusić 0,5 kg cebuli pokrojonej w piórka lub w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, odrobiną cukru, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup do smaku.
Śledzie wyjąć z zalewy i pokroić w paski. Układać warstwami z cebulą.
Ks. Ptasznik: nie patrzmy na Jana Pawła II sentymentalnie, wracajmy do jego nauczania
2024-04-25 12:59
Tomasz Zielenkiewicz/KAI
Krzysztof Tadej
Ks. prał. Paweł Ptasznik
„Powinniśmy starać się wracać przede wszystkim do nauczania Jana Pawła II, a odejść od jedynie sentymentalnego patrzenia na tamte lata" - podkreśla ks. prałat Paweł Ptasznik w rozmowie z Radiem Watykańskim - Vatican News przed 10. rocznicą kanonizacji Papieża Polaka. W sobotę, 27 kwietnia, w Bazylice św. Piotra w Watykanie z tej okazji będzie celebrowana uroczysta Msza Święta o godz. 17.00.
Panie! Spraw, by moje życie jaśniało Twoją chwałą!
2024-04-26 11:09
o. prof. Zdzisław Kijas
Adobe Stock
Człowiek nierzadko boi „odsłonić się” w pełni, pokazać, kim w rzeczywistości jest, co myśli i w co wierzy, co uważa za słuszne, czego chciałby bronić, a co odrzuca. Obawia się, że ewentualna szczerość może mu zaszkodzić, zablokować awans, przerwać lub utrudnić karierę, postawić go w złym świetle itd., dlatego woli „się ukryć”, nie ujawniać do końca swoich myśli, nie powiedzieć o swoich ukrytych pragnieniach, zataić autentyczne cele, prawdziwe intencje. Taka postawa nie płynie z wiary. Nie zachęca innych do jej przyjęcia. Chwała Boga nie jaśnieje.