• przyprawy: sól, pieprz, przyprawa typu vegeta, suszony lubczyk
• serek topiony ementaler
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle klarowanym. Przełożyć do garnka, zalać wywarem mięsnym, dodać lubczyk, gotować 30 min.
Przyprawić solą, pieprzem, vegetą. Na koniec dodać rozpuszczony w połowie szklanki gorącego wywaru serek topiony. Zupę podawać z kolorowym makaronem lub z grzankami.
Wytrwajcie w miłości mojej! – mówi jeszcze Jezus. O miłość czy przyjaźń trzeba zabiegać, a kiedy się je otrzymuje, trzeba starać się, by ich nie spłoszyć, nie zmarnować, nie zniszczyć. Trzeba podjąć wysiłek, by w nich wytrwać. Rzeczy cenne nie przychodzą łatwo. Pojawiają się też niezmiernie rzadko, dlatego cenić je trzeba, kiedy się wreszcie je osiągnie, trzeba podjąć starania, by w nich wytrwać.