Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
2 kg świeżych truskawek
1 l zsiadłego mleka
100 ml miodu
kilka gałązek świeżej mięty
Wykonanie:
Z truskawek usunąć szypułki, a następnie owoce dokładnie umyć zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem ze zsiadłym mlekiem i miodem. Ilość miodu możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Uroczystość poświęcenia kamienia węgielnego pod kościół św. Jana Pawła II w Villaricca
2024-05-01 15:49
Ks. Paweł Rytel-Andrianik, Artur Hanula/vaticannews.va
Portret Jana Pawła II (aut. Zbigniew Kotyłło), fot. wikimedia / CC BY-SA 3.0
We Włoszech powstaje nowy kościół dedykowany św. Janowi Pawłowi II i kompleks parafialny pod wezwaniem polskiego Papieża. We wtorek 30 kwietnia w Villaricca w diecezji Neapolu poświęcono i położono kamień węgielny pod nową świątynię.
Co zrobić, jeśli w ogóle nie czuję Maryi? Albo relacja z Nią jest dla mnie trudna bądź po prostu obojętna? Zapraszamy na drugi odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski mówi o możliwych trudnościach w relacji z Maryją oraz o tym, jak je pokonać.