Ojciec Jan, kapucyn, przez wiele lat proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce koło Rzeszowa, gdzie przyjmował licznych pielgrzymów. Obecnie pracuje na placówce zakonnej w Nowej Soli. Chętnie dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami.
70 dag ziemniaków
1 większy ogórek konserwowy
15 dag surowego wędzonego boczku
1 łyżka masła
mały słoiczek majonezu
sól
pieprz
sok z cytryny
pół pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, nieobrane zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Odcedzić, a wystudzone pokroić w talarki. Ogórek pokroić w plasterki, połączyć z ziemniakami. Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na maśle, aż będzie chrupki. Dodać do ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połączyć z majonezem, delikatnie mieszając. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Od wieków żywa i nieustanna miłość do Matki Najświętszej sprawiła, że 2 lipca 1969 roku doszło do koronacji „Maryi Lipskiej w maleńkiej posturze”. Dokonał jej Prymas Polski, Stefan Kardynał Wyszyński.
Magdalena Guziak-Nowak: wszystkie ręce na pokład dla ochrony życia dziecka nienarodzonego
2024-05-04 09:55
ek/KAI
Adobe.Stock
- Jestem przeciw aborcji, ponieważ po pierwsze nie wolno zabijać niewinnych dzieci, a po drugie kobiety zasługują na dobrą, konkretną, realną pomoc w rozwiązaniu ich prawdziwych problemów, z którymi czasami w ciąży muszą się borykać, a nie na taką tanią alternatywę, która do końca życia pozostanie wyrwą w sercu - mówi Magdalena Guziak-Nowak, sekretarz zarządu Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka, dyrektor ds. edukacji.