Reklama

Niedziela Wrocławska

Dzik nie taki zły

Ks. Witold Hyla w swojej kuchni

Ks. Łukasz Romańczuk/Niedziela

Ks. Witold Hyla w swojej kuchni

Na zakończenie naszego cyklu kulinarnego z ks. Witoldem Hylą, zapraszamy do przyrządzania potraw z dziczyzny.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ksiądz proboszcz z wrocławskiej Kleciny znany jest ze swojego zamiłowania do przyrody. Na łamach Niedzieli Wrocławskiej podejmował już różne tematy związane z duszpasterstwem leśników i myśliwych. – Tym razem chciałbym zwrócić uwagę na wspaniałe właściwości, które ma dziczyzna jako mięso. Z doświadczenia wiem, że wiele osób boi się przyrządzać tego typu mięso lub nie wie, jak się za to zabrać. Ktoś od znajomego otrzymał udziec z sarny lub kawałek z dzika i zastanawia się, czy to będzie smaczne i jak to przygotować. A ponieważ otrzymuję wiele zapytań w tej kwestii, postanowiłem, że podzielę się tą wiedzą, jak dobrze przyrządzić dziczyznę – podkreśla ks. Witold Hyla.

Zdrowa dziczyzna

O korzyściach dla organizmu spowodowanych jedzeniem dziczyzny pisała już św. Hildegarda z Bingen. – W swoim poradniku zawarła wiele porad dla osób z dolegliwościami żołądkowymi. Takim osobom w sposób szczególny poleca sarninę i jeleninę – zaznacza proboszcz z Kleciny i dodaje: – Takie mięso polecam przygotować w mokrej, głębokiej marynacie. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: owoce jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie. Wszystkie te składniki należy na wolnym ogniu przegotować i zrobić ziołową esencję. Po jej wystudzeniu już do zimnej ziołowej herbaty dodajemy sól peklową. Co do ilości soli – przypominam, że nie na oko, ale na język tzn. zaprawa musi być dosyć słona. Tajemnica, którą chcę się z państwem podzielić, tkwi w tym, że tę marynatę należy także wstrzyknąć do mięsa, które chcemy przygotować. W tym celu kupujemy w aptece największą strzykawkę z najgrubszą igłą i wstrzykujemy marynatę do mięsa. Polecam przygotowywać mięso z kością. Ma ono wtedy najlepszy smak i aromat. Marynatę za pomocą strzykawki wprowadzamy w dany fragment mięsa, dostając się do kości. Następnie, wkładamy mięso do garnka, najlepiej, jakby to był garnek kamionkowy, jeśli taki posiadamy, bo w kuchniach są one już rzadkością. Dalej, zalewamy marynatą. Mięso musi w tej marynacie przeleżeć przez kilka dni. Latem należy ten garnek włożyć do lodówki, aby mięso miało stałą temperaturę, ok. 7-8 stopni. Jesienią i zimą możemy przechowywać go w piwnicy, ale musimy pamiętać, że mięso w marynacie nie może ulegać zmianom temperatury. Nie zamrażamy, ale w chłodzie marynujemy mięso. Tak zapeklowane mięso pieczemy w rękawie. Pod przygotowany fragment mięsa kładziemy, marchew, seler i pietruszkę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przez 2-3 godziny pieczemy w temperaturze 150 stopni. Tak przygotowane mięso będzie aromatyczne i zdrowe. Życzę smacznego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2022-11-22 14:17

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Dobrych wspomnień smak

Mistrzynie sztuki kulinarnej razem ze swoim dziełem

Archiwum

Mistrzynie sztuki kulinarnej razem ze swoim dziełem

Pod takim tytułem ukazała się książka z przepisami przygotowanymi przez podopiecznych oraz pracowników Dziennego Domu Senior+ w Tarnobrzegu.

Więcej ...

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w Rzeszowie

2024-04-21 20:23

Ks. Jakub Nagi/. J. Oczkowicz

W sobotę, 20 kwietnia 2024 r. do Rzeszowa przyjechali członkowie męskiej wspólnoty Wojowników Maryi z Polski oraz z innych krajów Europy, by razem dawać świadectwo swojej wiary. Łącznie w spotkaniu zatytułowanym „Ojciec i syn” wzięło udział ponad 8 tysięcy mężczyzn. Modlitwie przewodniczył bp Jan Wątroba i ks. Dominik Chmielewski, założyciel Wojowników Maryi.

Więcej ...

Konferencja naukowa „Prawo i Kościół” w Akademii Katolickiej w Warszawie

2024-04-24 17:41

ks. Marek Paszkowski i kl. Jakub Stafii

Dnia 15 kwietnia 2024 roku w Akademii Katolickiej w Warszawie odbyła się Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Prawo i Kościół”. Wzięło w niej udział ponad 140 osób. Celem tego wydarzenia było stworzenie przestrzeni do debaty nad szeroko rozumianym tematem prawa w relacji do Kościoła.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Bóg pragnie naszego zbawienia

Wiara

Bóg pragnie naszego zbawienia

Bp Artur Ważny o swojej nominacji: Idę służyć Bogu i...

Kościół

Bp Artur Ważny o swojej nominacji: Idę służyć Bogu i...

Droga nawrócenia św. Augustyna

Święci i błogosławieni

Droga nawrócenia św. Augustyna

Licheń: 148. Zebranie Plenarne Konferencji Wyższych...

Kościół

Licheń: 148. Zebranie Plenarne Konferencji Wyższych...

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Kościół

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Krewna św. Maksymiliana Kolbego: w moim życiu dzieją...

Wiara

Krewna św. Maksymiliana Kolbego: w moim życiu dzieją...

Ilu jest katolików w Polsce? – analiza danych ze spisu...

Wiara

Ilu jest katolików w Polsce? – analiza danych ze spisu...

Oświadczenie ws. beatyfikacji Heleny Kmieć

Kościół

Oświadczenie ws. beatyfikacji Heleny Kmieć

Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec

Kościół

Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec